Top

De dagen vliegen voorbij in Merazonia. 3 weken ben ik al aan het werk in deze opvang voor allerlei jungledieren. Een gigantisch verschil met mijn normale werk maar supertof. 

Met ongeveer 15 vrijwilligers en een aantal coördinators werk ik hier 6 dagen in de week met wooly monkeys, howler monkeys, capuchin monkeys, tamarins, coatis, sloths, orlingos, kinkajous, small en big birds. We hebben 1 groot volunteer huis met beneden een slaapzaal en boven een chill ruimte en warme douches en we koken samen in de gezamenlijke keuken

Elke dag heb je 3 shifts waarin je de dieren verzorgt. Vaak ga je in de ochtend met een machete de jungle in en verzamel je nieuwe takken met bladeren voor de apen. In de bodega snijd je allerlei soorten groente en fruit en samen met je verzamelde bladeren breng je dat naar de dieren. 

De dieren die hier leven worden meestal door de overheid gebracht. Vaak leefde ze bij mensen thuis als huisdier of bij bedrijven als mascotte (denk aan apen in kleine kooitjes met kleding). Merazonia is geen dierentuin. De bedoeling is dat de dieren weer uitgezet worden in de jungle. Daarom raak je de meeste dieren hier niet aan.

Als je de kooi schoonmaakt en het nieuwe eten en de bladeren in de kooi plaatst, zitten de dieren gescheiden in een ander gedeelte van de kooi. Daar moet je soms lang voor wachten want sommige apen zijn eigenwijs en willen niet wisselen van kooi. 

Afgelopen week was ik bij het vrijlaten van een luiaard. Dat was zooo tof. Ook is er een andere luiaard (stevie) die we savonds tracken. Met een soort antenne en een geluidskastje zoeken we hem in de jungle. Hij leeft hier in de buurt en op die manier kan er bijgehouden worden hoe het met hem gaat. 

Ook ben ik sinds deze week “moeder” van een baby howler aapje (chili). Omdat dit aapje geen echte moeder meer heeft ga ik met haar de jungle in. Sochtends haal je haar uit haar kooi en springt ze op je schouder. Daarna loop je de jungle in zodat ze zich kan uitleven in de bomen. Als ze oud genoeg is, is het de bedoeling dat ze dit alleen gaat doen. Eerst in een grote kooi en daarna vrij in de jungle. 

Ik kan wel een boek schrijven over alle dieren hier. Het werk is elke dag anders. Je mag zoveel doen, dat had ik niet verwacht. Een hele verantwoordelijkheid. De vrijwilligers zijn superleuk, sommige vrienden voor het leven. En ik heb enorm veel respect voor Frank en Louisa die samen met een aantal coördinators deze dieren al ruim 15 jaar verzorgen en uiteindelijk weer vrijlaten. 

Ik ben hier in totaal maar 6 weken. Veel te kort eigenlijk. Hopelijk kom ik ooit nog eens terug. 

Comments:

 • Wouter

  23 april 2019

  Hi zus, heel leuk voor je dat je weer een mega ervaring rijker bent en erg knap dat je dit hebt gedaan! Ik heb in Bali vooral de muggen een beter leven gegeven;) Veel plezier nog met het reizen door Ecuador. Gr W

 • Claudia

  26 april 2019

  Wauw zeg, dat lijkt mij zelfs nog wel vet, tussen al die aapjes en luiaards 😉 nog heel veel plezier en heel benieuwd naar al je verhalen als je terugbent!
  xxx claudia

 • Joyce van Geffen

  2 mei 2019

  Hoi Hanneke,
  Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Vandaag weer een kaarsje mogen uitblazen….
  Wat een ontzettend gave blogs en avonturen, weer. Respect voor wat je allemaal doet en hebt gedaan bij de opvang van deze dieren. Nog vele mooie avonturen…. gewenst…..
  Groetjes Joyce.

Sorry, the comment form is closed at this time.